21/06/2024

Daftar Rumah Makan Viral

Tempat Makan Paling Recomended Di Seluruh Indonesia

8 Restoran Terbaik Di Kota Kinabalu

6 min read
Restoran Terbaik DiKota Kinabalu

8 Restoran Terbaik DiKota Kinabalu 2022

Restoran Terbaik DiKota Kinabalu

8 Restoran Terbaik Di Kota Kinabalu, Sarapan di klasifikan sebagai salah satu hidangan yang penting untuk di ambil secara harian. Ia mampu mengisi semula tenaga anda dengan nutrisi dan mineral yang di perlukan selepas semalaman tidur.

Ia akan membekalkan anda tenaga dan meningkatkan keupayaan minda dan badan anda untuk melakukan tugas yang berat pada setiap hari, Penyediaan sarapan yang seimbang dan penting turut membantu untuk membuat makanan yang lebih baik.

Untuk melalui hari tersebut Kota Kinabalu adalah ‘syurga’ bagi individu yang menginginkan makanan yang enak serta keindahan alam semulajadi, Di samping itu, anda turut meneroka bandar, bersiar-siar di pantai, ‘snorkel’, menyelam, mendaki sekaligus menikmati keindahan pemandangan matahari terbenam sambil menjamu selera anda dengan hidangan sarapan yang memenuhi dan memuaskan selera dan hati anda. Bagi sarapan, anda berpeluang untuk merasa Laksa atau Beef Vermicelli atau Claypot Chicken Rice, atau pelbagai hidangan Barat mahupun Korea. Anda juga boleh bersantai dan dan ‘relax’ sementara menikmati bau wangi aroma kopi dan pencuci mulut yang manis. Anda akan terbuai-buai dengan aneka pilihan yang akan di sajikan untuk anda!

Ini Dia 8 Restoran Terbaik Di Kota Kinabalu 2022

1. Woo!
2. Nook Cafe
3. Yee Fung Laksa
4. Laundroluxe
5. October Coffee Gaya
6. Haru Cafe (Hilltop Branch)
7. The B Side
8. Chiu’s – The Modern Local

1. Woo!

Woo

Woo! Adalah salah satu Restoran Terbaik DiKota Kinabalu, Seperti sebuah kafe yang bercirikan desa  sajian berbagai makanan yang menarik pada harga yang amat berpatutan. Bukan itu sahaja, terdapat ruangan di mana para pelanggan boleh menikmati bahan bacaan di sudut yang di sediakan sementara menunggu pesanan mereka siap.

Bagi pengetahuan anda, restoran ini menyediakan hidangan ‘lamb and beef tacos’ yang amat memikat selera si penggemar. Selain itu, hidangan Restoran Terbaik di Kota, ‘Mootabal’ dan ‘Pesto Pasta’ ( Kota Kinabalu ) adalah menu yang tidak rugi untuk anda cuba.

Pilihan minuman yang terdapat di situ juga mendapat pujian yang baik. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba ‘Yuzu Espresso Tonic’. Ia memiliki rasa yang bergas, sitrus, dan menyegarkan di mana ia amat sesuai untuk di nikmati ketika cuaca panas. Minuman ini turut sesuai di makan bersama ‘Watermelon Cake’ yang di sajikan di sini. ‘Salted Caramel Chai Latte’ dan ‘Hojicha Maple Oat Latte’ merupakan antara pilihan minuman yang turut mendapat perhatian di kafe Woo!

Baca Juga  5 Tempat Makan Ini Letaknya Ngumpet

Waktu operasi:

10 pagi hingga 4 petang (Ahad – Isnin, Rabu – Jumaat)
10 pagi hingga 2 petang (Sabtu) Tutup pada hari Selasa
Alamat: 21, Lorong Dewan, Pusat Bandar Kota Kinabalu, 88000 Kota Kinabalu

2. Nook Cafe

Yee Fung Laks

Sekiranya anda sedang berasa inginkan ‘Chicken Cheese Sandwich’, ‘Sourdough’ yang berkualiti tinggi, ‘Scones’, ‘Brownies’, dan ‘Iced Mocha’ atau haruman kpi tempatan, anda boleh singgah di kafe Nook. Kafe ini merupakan antara kalangan kafe yang beroperasi seawal jam 8:00 pagi dan ia memiliki suasana persekitaran yang sunyi dan selesa buat anda menikmati kopi dan makanan yang pilihan anda. Di samping itu, terdapat pilihan minuman lain yang turut menarik untuk di cuba. Sebagai contoh, ‘Earl Grey Chocolate’ dan ‘Dirty Chai’ yang merupakan sejenis minuman ‘espresso’ yang di campur dengan ‘masala chai latte’. Kedua-dua minuman boleh di hidangkan sama ada secara ‘sejuk’ mahupun ‘panas’ bergantung pada selera anda.

Waktu operasi:
8 pagi hingga 9 malam (setiap hari)
Alamat: 19, Lorong Dewan, Pusat Baandar Kota Kinabalu, 88000 Kota Kinabalu

3. Yee Fung Laks

Yee Fung Laks

Selanjut nya Restoran Terbaik DiKota Kinabalu yaitu: Yee Fung Laksa kekal sebagai salah satu hidangan tarikan di Sabah. Walaupun telah beroperasi selama berdekad, restoran tersebut masih mampu mengekalkan rasa dan kualiti yang sama. Terdapat dua lorong berbeza di restoran Kota Kinabalu tersebut, satu lorong adalah untuk tujuan pesanan ‘dine-in’, manakala satu lagi lorong berfungsi sebagai laluan untuk ‘takeaway’. Kuah, bahan, dan mee Laksa di hidangkan bersama bagi menghasilkan makanan yang amat lazat, serta hiasan bunga kantan menambahkan lagi haruman dan meningkatkan keenakan rasa santapan tersebut. Selain itu, restoran ini turut menyajikan ‘Beef Noodles’ dan ‘Dry Noodles’. Kedua-duanya merupakan makanan yang sering menjadi pilihan yang popular dalam kalangan masyarakat setempat  meskipun pada hari bekerja.

Waktu operasi:
6.30 pagi hingga 5 petang (setiap hari)
Alamat: 127, Jalan Gaya, Pusat Bandar Kota Kinabalu, 88000 Kota Kinabalu

4. Laundroluxe Restoran Terbaik DiKota Kinabalu

Laundroluxe Restoran Terbaik DiKota Kinabalu

Apa kata jika anda membiarkan Laundroluxe menguruskan pakaian anda sementara anda menikmati sarapan yang penuh klasik dan ‘brunch’ dengan di kelilingi staf yang ramah dan baik. Restoran  Kota Kinabalu yang bersifat unik ini memiliki pembahagi kaca yang memisahkan antara kawasan makan dengan kawasan untuk menguruskan ‘cucian’ anda. Jadi, anda tak perlu risau kerana anda boleh menikmati sarapan anda dengan penuh tenang dan santai sambil menikmati makanan dan minuman yang istimewa di restoran tersebut. Setiap hidangan di sediakan dan di persembahkan dengan penuh perhatian dan sepenuh hati sekaligus menjadi makanan yang indah untuk di tatap. Bahagian yang amat menarik tentang restoran ini adalah sekiranya anda membawa ‘cucian’ anda, segalanya akan di uruskan oleh staf daripada proses membasuh, seterika, dan segalanya akan tersedia ketika anda selesai makan.

Baca Juga  Rekomendasi Makan Seafood Enak di Jakarta

Waktu operasi:
10.30am hingga 2.30pm, 5.30pm hingga 9pm (Selasa – Ahada) Tutup pada hari Isnin
Alamat: 3-G-3, Lorong Api – Api 1, Api-api Centre, 88000 Kota Kinabalu

5. October Coffee Gaya

October Coffee Gaya

Selanjutnya 8 Restoran Terbaik Di Kota Kinabalu ada, Rekaan di ‘October Coffee Gaya’ dengan bertemakan kayu dan sedikit sentuhan vintaj, beserta siling yang rendah. Terdapat sejumlah hiasan dan barangan unik di sekitar ruangan restoran Kota Kinabalu tersebut.

Namun begitu, jika anda sudah singgah di sana, jangan lupa untuk mencoba ‘Afogatto’, makanan yang sejenis pencuci mulut yang berasaskan kopi dari Itali. Menu tersebut terdiri daripada tiga ceduk aiskrim vanila yang semestinya manis dan enak.

Selain itu, terdapat juga pencuci mulut yang pastinya akan memenangi selera anda, iaitu ‘Chocolate Cake Moist’, ‘Strawberry Swiss Roll’ yang lembut dan gebu serta sandwich yang tidak di ragui keenakan rasanya.

Sandwich tersebut terdiri dari pada daging yang berjus, ‘cheese’ yang di cairkan sedikit, dan juga roti yang berkualiti tinggi. Bagi menambahkan lagi rasa umphhh mana-mana hidangan tersebut akan lebih sedap jika di nikmati bersama secangkir cawan ‘Capucino’, dan anda akan menikmati detik yang indah ketika bersarapan di Kota Kinabalu

6. Haru Cafe (Hilltop Branch)

Haru Cafe (Hilltop Branch)

8 Restoran Terbaik Di Kota Kinabalu, bernama ‘The Haru Cafe’ memiliki suasana persekitaran yang nyaman  sedikit sentuhan dekorasi Korea. Di sana, anda boleh bersarapan sambil di temani orang lama yang bermain musik dengan santai dan tenang. Perkara yang menjadi tumpuan di sini ada seni bancuhan kopi yang pastinya akan menarik perhatian anda sekaligus mengukir senyuman di bibir anda. Kafe Haru turut menyediakan ‘French toast’, ‘Ricotta Salad’, dan terdapat sandwich dalam pelbagai variasi, ‘Waffle’ bersama krim putar, dan salad buah yang menyegarkan dan lazat untuk di jadikan pilihan anda. Malah, anda boleh membuat ruangan kerja anda sendiri di kafe tersebut memandangkan mereka turut menyediakan ruangan untuk mengecas komputer riba dan telefon bimbit hampir di semua meja. Jadi, sama ada untuk tujuan kerja atau hanya ingin bersantai dengan secangkir kopi, anda boleh meluangkan masa di Kafe Haru (Hiltop Branch) dan pastinya akan di sambut baik oleh staf kafe tersebut.

Baca Juga  Wisata Kuliner di Bontang

Waktu operasi:

8.30 pagi hingga 11 malam (Isnin – Sabtu) 10 pagi hingga 11 malam (Ahad)
Alamat: 7, Lorong Gunung Juo, Taman Far East, 88300 Kota Kinabalu

7. The B Side

The B Side

The B Side telah beroperasi selama lebih lima tahun dan masih terkenal di sebabkan oleh tahap konsisten dalam memastikan hidangan yang di hasilkan adalah lebih di samping penggunaan bahan-bahan yang berkualiti tinggi. Kafe ini menyediakan ‘Hojicha Latte’ yang menjadi pilihan ramai serta menawarkan pilihan makanan yang banyak daripada pilihan makanan, minuman, sehinggalah ke pencuci mulut. Burger-burger dan kentang goreng yang di hidangkan amat sedap, dan hidangan ‘sea bass’ dan ‘soft shell crab’ adalah amat unik dan menarik. Namun, bukan itu sahaja tarikan di kafe ini kerana hidangan ‘Egg Benedict’ turut menjadi salah satu menu yang anda patut cuba ketika singgah di ‘The B Side’ di samping ‘Hollandaise Sauce’ yang tiada tandingan. Seterusnya, staf di situ juga ramah, cepat bertindak, dan menyediakan layanan yang baik kepada pelanggan, di mana hal itu membuatkan pelanggan berasa selesa untuk bersantai dan bersarapan di kafe ‘The B Side’.

Waktu operasi:
10 pagi ke 11 malam (Selasa – Ahad) Tutup pada hari Isnin
Alamat: 21, Lido Plaza, Jalan Nosoob Hungab, 88300 Kota Kinabalu

8. Chiu’s – The Modern Local Kota Kinabalu

Restoran Terbaik DiKota Kinabalu

Nikmati suasana pagi yang hening di Chiu’s – ‘The Modern Local’, sebuah kafe yang kecil dan ‘chic’ beserta suasana persekitaran yang tenang dan makanan yang enak. Kafe Kota Kinabalu ini menyediakan ‘ Fish and Chips’ dengan hiasan sampingan daunan hijau.

Dan ada juga bawang cincang dan tomato, ‘Soft Shell Crab Pasta’, ‘Fungi Carbonara’ untuk golongan vegetarian, ‘Tortilla Wrap’, ‘Barbeque Chicken Burger’, ‘Chicken Sandwich’, dan banyak lagi. Secara keseluruhannya, Chiu’s adalah tempat makan sarapan yang baik.

Bahkan di mana mereka memastikan setiap hidangan yang di sediakan terhasil daripada bahan-bahan yang segar,  Jadi, anda boleh mengajak keluarga dan sahabat-sahabat anda untuk berkongsi dan menikmati hidangan yang di sediakan yang dengan sepenuh hati dan tidak di lupakan kek berkrim di chiu’s. – The Modern Local

Waktu operasi:
10.00 – 19.00 (Rabu – Senin) Tutup pada hari Selasa
Alamat: 2, 88 Marketplace, Block D, Ground Floor, Lot 8, Lorong Pusat Komersial 88, Kampung Kepayan, 88300 Kota Kinabalu.

error: Content is protected !!